Türkiye'de Barter Sistemi

Türkiye'de Barter Sistemi

Türkiye’de Barter Sisteminin Gelişmesi İçin Yapılması Gerekenler

Başta Amerika ve Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın en gelişmiş bölgelerinde uzun yıllardır uygulanan ve yoğun rağbet gören bir finansal mekanizma olan barter sistemi; ne yazık ki ülkemizde yeni yeni gelişmeye başlıyor.

Çoğu firmanın barter sisteminin varlığından bile haberdar olmaması, firmaların sistem hakkında pek fazla bilgiye sahip olmamaları; barter sisteminin gelişim sürecini yavaşlatan en önemli etkenler.
Peki, ülkemizde barter sisteminin daha da gelişmesini sağlamak adına neler yapmak gerekiyor?

•    Sistemin bilinirliğini arttırmak adına şüphesiz ki ilk görev yasa koyuculara düşüyor. Yasa koyucu tarafından sistemin teşvik edilmesi; sisteme duyulan güvenilirliğin artmasına yardımcı olabilir. Sistem hakkında standardizasyona gidilmesi ve barter şirketlerinin tek bir çatı altında toplanması; sistemin işleyişini hızlandırabilir.

•    Ülkemizde maalesef ki barter şirketlerinin hukuksal kimliği henüz netlik kazanabilmiş değil. Bu noktada barter şirketlerinin kurumsallaşabilmesi adına kendilerine ait hukuki kimliklerini kazanabilmeleri gerekiyor. Bu konuda da yasa koyucuya görev düştüğünü söyleyebiliriz.

•    Daha iyi işleyen bir barter sistemi için yasa koyucu kadar barter şirketlerinin de önemli vazifeler üstlenmesi gerekiyor. Bu noktada barter şirketlerinin sisteme yeni firmalar eklerken yani sistemi büyütürken, arz-talep dengesini gözetmek zorunda olduklarını söyleyebiliriz. Aksi halde arz-talep dengesinin bozulması; satıcıların kendi hizmet ya da mallarına yönelik talebi bulmalarını zorlaştırabilir.

•    Barter sistemine sadece bir kurtarıcı gözüyle bakmak; sisteminin gelişmesinin önündeki bir diğer engel. Sistemin bankalara bir alternatif olarak görülmesi, ticari hayatta aktif bir şekilde barter sistemine başvurulması şart!

Ülkemizde barter sistemi ile daha önce tanışan binlerce firma olmasına rağmen sistem, hala istenilen seviyeye ulaşabilmiş değil.  Ancak sistemin büyümesini ve gelişmesini sağlayacak girişimler ve özellikle hukuki düzenlemeler ile sistemin yaygınlaşması önünde yer alan engeller teker teker kaldırılabilir.

Barter sistemi; parasız alışveriş olanağı tanıması, firmalara yeni pazarlara erişme imkanı sunması vb. yönleri ile güvenililirliği arttırıldığında ülkemizde oldukça popüler olabilir. Güvenilirlik noktasında ise en önemli görevin devlete düştüğünü, devlet tarafından barter şirketlerinin desteklenmesi gerektiğinin adeta bir zorunluluk olduğunu ifade edebiliriz.