Barter Sistemi Nasıldır ?

Barter Sistemi Nasıldır ?

Alternatif finansman modelleri içerisinde yer alan barter sistemi; başta gayrimenkul ve inşaat firmaları olmak üzere birçok firmanın arz ve talepleri doğrultusunda şekillenen, üye firmaların satın aldığı hizmet ya da ürün bedelini kendi ürettiği ürün ya da hizmet ile ödediği bir ortak pazardır.

Barter sistemi; takas sistemine benzese de birçok açıdan takas usulünden ayrılıyor. Takas usulünün zamanla gelişmesi ile ortaya çıkan Barter sistemi; Amerika’da 37 yılı aşkın süredir uygulanmaya devam ediyor. Barter sistemi, dünya ticaretinin %40’lık bir bölümünü kapsarken, dünya genelinde 600 den fazla kuruluş Barter ticareti yapıyor.
Avrupa’da yer alan Barter kuruluşları, IRTA Europe çatısı altında faaliyetlerini sürdürürken, Amerika’da yer alan 500’ü aşkın Barter şirketi; 450.000 aktif üyesi ile yılda yaklaşık 300-400 milyar dolarlık iç ve dış ticaret yapıyor. Her geçen gün Barter şirketlerine üye olan inşaat, gayrimenkul vb. firmaların sayısında da artış gözleniyor.

Barter Sisteminin Özellikleri

•    Barter sistemine üye olan firmaların kendi aralarında alışveriş yaparken, öncelikle üye oldukları Barter şirketinden provizyon kodu almaları gerekiyor.
•    Üye firmaların alışveriş esnasında üye oldukları Barter şirketinin belirlediği kurallara da uyması bir ön koşul olarak kabul ediliyor.
•    Barter sisteminde satış yapan firma, ürün bedeli kadar Barter sisteminden alacaklı oluyor ve bu alacağın bir mal ve hizmet şeklinde satış yapılan firmadan belirlenen süre içerisinde ödenmesi zorunlu tutuluyor.
•    Tüm alışverişler de Barter şirketinin garantisi altında gerçekleşiyor.