Barter Ortak Pazarı

Barter Ortak Pazarı
Türkçe karşılığı takas olarak tanımlanan ve ticari hayatta alternatif bir finansman şekli olan Barter, son yıllarda ülkemizde de yavaş yavaş tanınmaya başlıyor. Para olmaksızın firma ve işletmeler arasındaki değiş tokuş mantığına dayalı bir finansman yöntemi olan barter sistemi, takasın oldukça ötesinde bir kavramı ifade ediyor.
İşletmelerin satın aldıkları mal ya da hizmet bedelini, aynı firmaya kendi mal ve hizmetini sunarak ödemesi şeklinde tabir edebileceğimiz bu sistem,  diğer ödeme ve tahsilat araçlarından birçok yönden ayrılıyor. Ülkemiz ekonomisine de büyük bir katma değer sağlayan barter ortak pazarı, üyelerinin ihtiyaç ve beklentilerini de en iyi şekilde karşılamayı misyon ediniyor. 
 
Çok sayıda alıcı ve satıcı firmayı bir araya getirmeyi hedefleyen Barter sistemi, alıcı ve satıcıların belirli kurallar çerçevesinde nakit sıkıntısını aşmalarına da yardımcı oluyor. Günümüzde firma ve işletmelerin yaşadığı nakit sıkıntısını ortadan kaldırmak amacıyla geliştirilen bu sistem, doğru politikalar ile uygulandığında sisteme dahil olan tüm üyelere birbirinden farklı avantajlar da sunuyor.
 
Üye kuruluşların satışını yükseltmek, yatırım ve finansman sorunlarına çözüm getirmek, firmaların pazarlama politikalarında yön verici bir rol üstlenmek, işletmelerin atıl kapasitesini değerlendirmek vb. amaçlar güden Barter sisteminde bankacılık sektöründe değinilmeyen birçok konuya da değiniliyor.
Üyelerinin mevcut ekonomik koşullarda kendileri için en elverişli pazarı bulmalarında da aracılık eden barter sistemi, alıcı ve satıcıları bir araya getirirken, iki tarafın sorumluluk ve haklarını da belirlemeyi unutmuyor.