Barter Çeki ve Barter Sisteminin İşleyişi

Barter Çeki ve Barter Sisteminin İşleyişi
Barter sistemine üye iki firma arasında gerçekleşen alım ya da satım işlemlerinde kullanılan barter çeki üzerinde gerçekleşen işlemin miktarı, TL cinsinden yazılı bir şekilde yer alıyor ve bu çek, mal ve hizmeti alan kişi tarafından kaşelenip imzalanabiliyor. Kısacası Barter Çeki; Barter Sistemi’nin kıymetli evrakı olarak karşımıza çıkıyor.
 
Barter İşlemi
Barter Pazarı’na dahil olan firma, öncelikle satın almak istediği mal ya da hizmet alım bedeli için pazarlığı mal ya da hizmet sunan firma ile görüşmektedir.
 
Şayet firma ilk işlemini mal ve hizmet satışı şeklinde gerçekleştirirse, satmış olduğu hizmet miktarı karşılığında Satın alma Kredisi’ne sahip oluyor.
 
Firma; satın aldığı hizmet bedeli kadar TL cinsinden Barter Sistemi’ne borçlanıyor. Firmanın borcunu ödeyebilmesi için Barter Sistemi, firmaya görüşmelerle netleşen belli bir süre tanıyor.
 
Bu süre içerisinde firmanın alıcı firmaya satın aldığı hizmet bedeli karşılığında bir ürün ya da hizmet satması gerekiyor. 
 
Bu süre içerisinde borcunu ürün ya da hizmet ile ödemeyen firma; Belirlenen süre sonunda borcunu nakit olarak ödese de ödemeyi gerçekleştirirken herhangi bir faiz ödemek zorunda kalmıyor.
 
Bütün bu alım ve satım işlemleri esnasında hizmet ya da ürünün fiyatı, kalitesi ya da teslimat şartları da sisteme üye olan iki firma arasında kararlaştırılıyor.
 
Barter Şirketi ise bu sistemi uygularken tıpkı bir finans şirketi gibi davranıyor.