Barter Çeki ve Barter Sisteminin İşleyişi

Barter Çeki ve Barter Sisteminin İşleyişi
Barter sisteminde kullanılan ve paraya ya da ürüne alternatif bir ödeme yöntemi tanımlayabileceğimiz barter çeki; aynı zamanda resmi bir evrak/belge olarak değerlendiriliyor.
Sistem içerisinde alacak ve verecek hesaplarının ayrıntılı bir şekilde takip edilebilmesi, barter şirketinin üyelerine dair cari durum kaydı yapabilmesi için barter çeki kullanılıyor. Ancak bu çek, hiçbir şekilde nakde dönüştürülemiyor. 
 
Barter çeki; toplam 3 nüshadan oluşuyor ve bunlardan biri alacaklı firmada kalırken diğer ikisi borçlu firma ve Barter şirketinde bulunuyor.
Barter Sisteminin İşleyiş Mekanizması

Sistemin işleyiş mekanizması; 2 farklı şekilde gerçekleşiyor. Şayet barter sistemine üye olan firmanın ilk işlemi satış şeklinde ise firmanın barter kredisine satış yaptığı ürün bedeli kadar bir alacak tanımlanıyor. Ancak firma, bu alacağı nakit olarak değerlendiremiyor. Yani diğer firmadan bu bedel karşılığında bir ürün ya da hizmet alması gerekiyor.

Sisteme üye firmanın ilk işlemi alacak şeklinde ise bu sefer, barter şirketi firmadan bir teminat bekliyor. Bu teminat şekli farklı şekillerde talep edilebiliyor.

Sözleşmede belirlenen süre içerisinde borçlu firmanın borcunu ödemesi gerekiyor. Barter çeki üzerinde belirlenen alacağın cinsi ise Türk Lirası olarak kabul ediliyor.