İnsanlık tarihi boyunca birçok ekonomik ve finansal işlemler çeşitli sistemler ile yapılmaya devam etmiştir. Bu ekonomik faaliyetlerin yapılması ile birlikte uygulanan çeşitli yöntemler bulunur. Bu yöntemlerin başında ise bu zamana kadar ulaşabilen Barter sistemi geliyor. Söz konusu sistem kendi içerisinde iç besleme mantığı ile çalışan bir ekonomik ortaklık olarak da düşünülebilir.
Barter Sistemi Nedir?
Dünya üzerinde bu sistem ile ekonomik işlemlerini yapan birçok kurum ve kuruluş bulunur. Sistemin ana amacı belirlenen bir grup içerisinde her türlü mal ve ürün alışverişin de ve satışında bir biri ile takas mantığı ile işlem yapmaya dayanılır. Bir firmanın ürününü ekonomik kapsamda grup içerisinde olan başka bir firmaya satması ve başka bir firmadan ihtiyaç duyduğu mal ya da hizmeti yine grup içerisindeki karşılıklı mallar aracılığı ile temin edilmesine dayanan bir sistemdir. Bundan dolayı birçok firma ve kurum bu grup tarzında oluşumlar içerisinde kalmaya devam ediyor.
Barter Sisteminin Kapsamı
Mevcut ekonomik ilişkilerde gruba üye olan kurum ve kuruluşların her türlü materyallerini ve üretmiş olduğu ürünü satma imkanına haizdir. Bundan dolayı birçok sektörde barter sistemi ekonomik ilişkiler geliştirilmeye başlanmıştır. Özellikle esnaf ve Kobilerde barter sistemi yoğun olarak kullanılmaya devam ediyor.
Kobiler Kapsamında Değerlendirmeler
Ülke içerisinde mevcut ekonomik faaliyetleri ile en temel noktada bulunan Kobiler ekonominin temel taşları olarak bilinirler. Bu uygulamalar ve ekonomik ilişkiler ile birlikte özellikle son zamanlarda birçok firma kendi aralarında bir ekonomik konsensüs oluşturarak barter sistemine dayalı bir ilişkileri sürdürmeye devam ediyorlar. Özellikle Barter sisteminin Kobilere faydası olarak birçok değerlendirme yapılıyor.
Kobilerin bir biri ile ortak bir ekonomik topluluk içerisinde alışveriş yapması ile aracı kurumlara daha fazla para kaptırma veya çeşitli ödemelerin yapılması konusunda zaruri yet ortaya çıkmaz. Ekonominin en temel taşları olan Kobiler arasında Barter sistemi ile kurulan her türlü ticari ilişki tüm ekonomik topluluk içerisinde kalan firmaların kısa bir sürede büyümesine vesile olur. Büyüme rakamları ile birlikte öz sermayelerinde artış meydana gelir ve ekonomik olarak daha fazla katma değer ortaya çıkar.