Barter sistemine üye iki firma arasında ödeme ve tahsilat amacı ile barter çeki kullanılır. Sisteme dahil olan üyeler için öncelikle satın alma kredisinin açıldığını söyleyebiliriz. Sistem üzerinde ürün ve hizmetini satmayı başaran firmanın kredisine belirli bir miktar para tanımlansa bile bu miktar, nakit olarak kullanılmaz. Firmanın hesabına yatırılan bu paranın da başka bir firmadan ürün ya da hizmet satın alma şeklinde değerlendirilmesi gerekir.
Barter sisteminde ilk işlemin satın alma şeklinde gerçekleşmesi durumunda ise üye firmanın satın alma karşılığında sisteme, satın alma bedeli miktarında teminat sunması gerekir. Teminat gayrimenkul ipoteği ya da banka teminat mektubu olmak üzere farklı şekillerde olabilir.
Yeterli krediye sahip olan üye işletme, bir ürün satın almak istediğinde mal ve hizmet ile ilgili kalite, fiyat ve teslimat vb. her konuda anlaşma yapar. Ödeme sağlandığı takdirde barter çeki kullanarak, hizmeti satın alabilir. Satın alma işlemi tamamlandığında firmaların cari hesaplarına sistem tarafından alacaklı ya da borçlu kaydı yapılır. Kısacası barter şirketi, standart bir finans şirketi gibi faaliyet gösterir. Barter çeki ile borçlanan yani hizmet satın alan taraf, 12 ay içerisinde bu borcunu sistem üzerinden ürün ya da hizmet satarak ödemek durumundadır.
Barter sistemi, başta Amerika olmak üzere Avrupa ve dünya genelinde yaklaşık 50 yıldır aktif olarak uygulanan bir sistemdir. Çekte tanımlanan paranın cinsi ise USD dolarıdır.