Barter sisteminin temel mantığını oluşturan Barter kelimesi ‘ takas’ anlamına gelirken; Barter sistemi, firma tarafından satın alınan mal ya da hizmet bedelinin aynı firmada üretilen mal ya da hizmet bedeli ile ödendiği finans ve ticaret sistemini ifade ediyor.
Firmaların bir araya gelmesi ile oluşan bir ortak pazar olan Barter Sistemi; takas olmaktan çok daha kapsamlı bir olguyu tanımlıyor. Birçok alıcı ve satıcının yer aldığı bu pazarda alıcı ve satıcıların karşılıklı ilişkileri de belirli kurallar çerçevesinde düzenleniyor. Bu kurallar çerçevesinde hem alıcıların hem de satıcıların karşılıklı hak ve sorumlulukları da belirlenmiş oluyor.
Piyasadaki nakit sıkıntısı göz önüne alındığında bu sistem; ciddi bir çözüm yolu olarak da karşımıza çıkıyor. Öyle ki daha az paranın geçerli olduğu ve sürekliliği olan bir küresel finans modeli olan Barter Sistemi, belirli nitelikleri taşıyan kuruluş ya da firmaların yararlanabildiği bir alışveriş kulübü olarak, üyelerine birçok farklı avantaj sunuyor.
Günümüzde ortalama 63.000 üyesi bulunan barter sistemi içerisinde inşaattan turizme, emlaktan sanayi mamüllerine kadar farklı sektörlerde mal ve hizmet alım satımı gerçekleştiren üye firmalar yer alıyor. Barter Ticareti, merkezi Amerika’da bulunan IRTA(Dünya Barter Birliği) çerçevesinde örgütlenirken; Avrupa’da yer alan Barter kuruluşları ise IRTA Europe çatısı altında hareket ediyor.
Bu sistem içerisinde gerçekleşen alım ve satım işlemlerine dair fiyat, teslimat, kalite vb. koşullar; alıcı ve satıcılar tarafından karşılıklı olarak belirlenirken, işlemler serbest piyasa mantığında gerçekleştiriliyor. Ancak sistem; piyasanın oldukça üstünde fiyat talep eden üyelerini ikaz ederek, alıcıların da mağdur olmasının önüne geçiyor.