Üye firmaların bir araya gelerek oluşan bu iş modeli barter ortak pazarı; kendi kendine yetebilen, ticareti arttırıcı etkisi bulunan, firmaların rekabet gücünü arttıran, gelecek ile ilgili belirsizlikleri azaltan bir sistem olarak tanımlanıyor.
Barter Ortak Pazarının Özellikleri
• Kendi kendine yeterlilik
Üye firmaların alım ya da satım amacıyla üye olduğu bu pazar, kendi kendine yeterlilik ilkesi üzerine çalışıyor. Bunu sağlamak içinse sistem; arz-talep-toplam dengesini gözetiyor; daima toplam talebin toplam arzdan fazla olmasını amaçlıyor.
• Para Birimi
TL ile alım-satım işlemlerinin gerçekleştiği pazarda ödemeler Barter Çeki ile gerçekleştiriliyor.
• Serbest piyasa koşulları
Üyelerin adil bir şekilde rekabet ettiği Barter ortak pazarında her türlü mal alım satımı serbest bırakılıyor. Bu pazarda üyeler, tamamen ticari kazanç için işlem yaparken, ürüne dair fiyat, teslim, garanti süresi, satış sonrası hizmet vb. her türlü konular da üyeler arasında serbest bir şekilde belirleniyor.
Mal ve hizmet dolaşımının serbest olduğu Barter Pazarı, arz-talep dengesini korurken, üyelerin haksız rekabet ile karşılaşmaması için de gerekli önlemleri almayı unutmuyor.
.
• Üstün teknoloji ve gelişmiş iletişim sistemi
Barter şirketi olarak hizmet veren finans merkezlerinin özel Barter Broker’lar ile üye firmalar arasındaki iletişimi kesintisiz olarak sağlaması gerekiyor. Yani Barter şirketlerinin üstün teknolojiyi kullanmaları ve sistemin sürekliliğini devam ettirmeleri bir ön koşul, diyebiliriz.